Wat is kaleien precies?

Kaleien is een ambachtelijke schildertechniek die al van oudsher wordt toegepast voor het beschermen en afwerken van buitenmuren. Het komt erop neer dat een dikke dekkingslaag wordt voorzien op metselwerk. 

Oorspronkelijk werd dit gebruikt om bijvoorbeeld boerderijmuren te conserveren tegen slecht weer. Daarom is de echte kalei vandaag nog steeds in gebruikt bij historische restauraties. Bij hedendaagse gevels zijn het veelal afgeleide producten die vooral om de esthetische look worden geplaatst. 

Contacteer ons voor een afspraak

Waarom kaleien op je gevel?

Authentiek en traditioneel uitzicht

De traditioneel ogende look van kalei is een van de voornaamste redenen waarom het zo geliefd is. En dan nog liefst in het wit. Het is een tijdloze afwerking die je gevel meteen visueel opfrist.

Het metselwerk blijft zichtbaar, maar met een dikkere overlay dan het broertje van kaleien: papvoegen. Ideaal om oneffenheden weg te werken in de stenen en een meer uniforme stenen- en korrelstructuur te verkrijgen.

Wij doen traditionele en hedendaagse kalei

We gaven het al eerder aan. Er is zoiets als historische kalei met het authentieke kalkmengsel, wat we bij Artisan Interior ook nog steeds aanbrengen voor bijvoorbeeld monumentenzorg.

Veel wordt dat echter niet meer toegepast. Bij onze erfgoedprojecten waarbij we het verleden met de echte technieken van weleer moeten nabootsen uiteraard wel.

Voor moderne projecten is er een meer hedendaagse kalei op basis van hydraulische kalk, waar dan eventueel ook kleurpigment aan kan worden toegevoegd. Je hoeft je dus niet te beperken tot wit. De reden? Het is gewoon eenvoudiger en dus goedkoper te produceren.

De jongste jaren is er daarbovenop ook een opmars van de kaleiverven. Meestal gaat het dan om een verf met kwartskorrels die het kalei-effect nabootsen. Die plaatsen we dan ook steeds vaker bij hedendaagse gevels.

Ontdek onze realisaties met ambachtelijke schilderwerken

Bekijk meer realisaties
 • All
 • Ambachtelijke schilderwerken
 • Kaleien
 • Milkpaint
 • Papvoegen
 • Restauratie technieken

Milk paint op houten deur

Restauratie houten deur met Milk Paint Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Restauratie woonboerderij

Restauratie woonboerderij 400 jaar oud Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Restauratie houten balken met milkpaint

Restauratie houten balken met milkpaint Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Papvoegen gevel

Papvoegen gevelDeze villa werd onder handen genomen met de techniek van papvoegen die bewust dun werd aangebracht. Het fungeert een [...]

Kaleien gevel

Kaleien gevelEen stuk van deze gevel werd voorzien van witte kalei. In dit geval als een leuk accent tegenover de [...]

Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Contacteer ons

Stuur een bericht

Vul onderstaande formulier in,
we contacteren je binnen de 48u

  Onze gegevens:

  • Lilsedijk 29C 2340 Beerse (Atelier)
  • Graatakker 84, 2300 Turnhout (Maatschappelijke zetel)

  BTW:

  BE0777.722.838

  Route naar ons atelier: