papvoegen-artisan-interior-0003

Wat is papvoegen precies?

Papvoegen, ofwel chipperen of sluieren, is een ambachtelijke schildertechniek die wordt toegepast om metselwerk af te werken. Het proces houdt in dat er een mengsel van kalk, zand en water, ook wel pap genoemd, wordt aangebracht tussen de stenen om ze meer aan elkaar te hechten en de gevel een soort “gesluierde”, uniforme uitstraling te geven.

Deze traditionele methode staat bekend om zijn elegante uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor zowel historische restauraties als moderne bouwprojecten.

Contacteer ons voor een afspraak

Waarom papvoegen op je gevel?

Geef je woning elegantie

Het esthetische aspect van papvoegen is een van de voornaamste redenen waarom het zo geliefd is. De gladde, naadloze afwerking die het biedt, creëert een tijdloos elegant resultaat die de gevel visueel naar een hoger niveau tilt.

Het metselwerk blijft in wezen zichtbaar, maar krijgt een gesluierde overlay, waardoor de aandacht nog steeds wordt getrokken naar de vormen en details. Je kan het vergelijken met de sfeervolle filter die je over je foto’s legt op je smartphone, maar dan in het echt.

Bovendien kan je met papvoegen de kleur van de stenen mooi accentueren, waardoor ze nog meer tot hun recht komen en de gevel een warme, uitnodigende uitstraling krijgt.

papvoegen-artisan-interior
papvoegen artisan interior

Wanneer is deze techniek toepasbaar?

Papvoegen is een veelzijdige afwerkingsmethode die geschikt is voor verschillende soorten metselwerk en architectonische stijlen. Het kan worden toegepast op zowel nieuwe constructies als op bestaande gebouwen die gerestaureerd of gerenoveerd worden.

Of het nu gaat om een historisch herenhuis, een charmante cottage of een eigentijdse woning, papvoegen voegt een vleugje verfijning toe aan elke gevel.

Bovendien is het duurzaam en weerbestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebouwen die worden blootgesteld aan de elementen.

Ontdek onze realisaties met ambachtelijke schilderwerken

Bekijk meer realisaties
 • All
 • Ambachtelijke schilderwerken
 • Kaleien
 • Milkpaint
 • Papvoegen
 • Restauratie technieken

Milk paint op houten deur

Restauratie houten deur met Milk Paint Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Restauratie woonboerderij

Restauratie woonboerderij 400 jaar oud Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Restauratie houten balken met milkpaint

Restauratie houten balken met milkpaint Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?Contacteer ons

Papvoegen gevel

Papvoegen gevelDeze villa werd onder handen genomen met de techniek van papvoegen die bewust dun werd aangebracht. Het fungeert een [...]

Kaleien gevel

Kaleien gevelEen stuk van deze gevel werd voorzien van witte kalei. In dit geval als een leuk accent tegenover de [...]

Wens je meer informatie of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Contacteer ons

Stuur een bericht

Vul onderstaande formulier in,
we contacteren je binnen de 48u

  Onze gegevens:

  • Lilsedijk 29C 2340 Beerse (Atelier)
  • Graatakker 84, 2300 Turnhout (Maatschappelijke zetel)

  BTW:

  BE0777.722.838

  Route naar ons atelier:

  Vaak gestelde vragen over papvoegen

  Is papvoegen geschikt voor alle soorten metselwerk?

  Ja, papvoegen kunnen worden toegepast op zowel baksteen als natuursteen muren, en zelfs op betonnen oppervlakken.

  Hoe lang duurt het voordat papvoegen volledig is uitgehard?

  De uithardingstijd van papvoegen kan variëren, maar over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week voordat het volledig is uitgehard.

  Hoe onderhoud ik papvoegen?

  Papvoegen vereisen minimaal onderhoud. Het regelmatig reinigen van de gevel met water en een zachte borstel is meestal voldoende om ze in goede staat te houden.

  Kan ik mijn gevel opnieuw laten papvoegen als de voegen beschadigd zijn?

  Ja, beschadigde papvoegen kunnen worden verwijderd en vervangen door nieuwe voegen om de gevel weer zijn oorspronkelijke uitstraling te geven.

  Heeft papvoegen invloed op de isolatie van mijn woning?

  Papvoegen hebben geen significante invloed op de isolatie van een woning. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de gevel goed geïsoleerd is om energieverlies te minimaliseren.