Marmerimitatie schilderen: wat is het en inspirerende voorbeelden

Marmer imitatietechniek

Schilderen in een echte marmerstructuur

Marmerimitatie schilderen is een kunstzinnige imitatietechniek waarmee we de pracht en praal van echt marmer kunnnen nabootsen op verschillende oppervlakken, zoals muren, meubels en decoratieve voorwerpen. Het creëren van een marmerachtige uitstraling voegt een vleugje elegantie en verfijning toe aan je interieur.

In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het marmerimitatie schilderen en waar we deze techniek zoal bij kunnen toepassen.

Neem vrijblijvend contact op
imitatietechnieken-marmerschilderen-rode-marmerblad

Wat is Marmerimitatie schilderen precies?

Marmerimitatie schilderen is een decoratieve schildertechniek waarbij verf wordt gebruikt om het uiterlijk van echt marmer na te bootsen.

Het doel is om de karakteristieke aders en texturen van marmersteen op een glad oppervlak te creëren. Met de juiste technieken en materialen kunnen we hiermee verbluffend realistische marmerimitaties maken. Zo hebben we een prachtige manier om een vleugje extra klasse aan je interieur toe te voegen.

De lavabo die je ziet op de foto’s, bestaat bijvoorbeeld niet echt uit marmer, daar hebben we het imitatieschilderen op hebben toegepast. Bekijk hieronder even de close-up: het ziet er net echt uit!

imitatietechnieken-marmerschilderen-rode-marmerblad

Wat zijn de voordelen van kiezen voor deze schildertechniek?

Marmerimitatie schilderen biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Betaalbaarheid: het is vanzelfsprekend een kosteneffectieve manier om de luxe uitstraling van marmer toe te voegen zonder de hoge kosten van echte marmeren wanden of werkbladen.

 

 • Creatieve vrijheid: we kunnen experimenteren met verschillende marmerpatronen en kleuren om een uniek ontwerp voor jouw project te creëren.

 

 • Duurzaamheid: de verf en vernis zorgen er ook voor dat je marmerimitatie lang meegaat zonder te vervagen of te beschadigen.

 

 • Ecologisch: vooral bij kleine oppervlakken is dit al snel een meer ecologische keuze dan voor een marmerblok te gaan die in de steenhouwerij moet worden verzaagd, getransporteerd, etc. alvorens het bij je thuis staat.

 

 • Geschikt voor bestaande oppervlakken: misschien wel het belangrijkste voordeel. Je kan er uiteraard bestaande wanden, werkbladen, etc. een nieuw elan mee geven, zodat je deze niet hoeft uit te breken bij je renovatie.

Hoe gaat een marmerimitatie in zijn werk?

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Zoals bij alle schilderwerken, moeten we eerst en vooral de ondergrond goed voorbereiden. Dit omvat het aanbrengen van een primer en een basislaag in een lichte kleur, meestal wit.

Stap 2: Uniek marmerpatroon ontwerpen

We denken na over het patroon dat we willen creëren en experimenteren eerst met een paar varianten. We spelen met diverse structuren van kleuren, aders en patronen en leggen die aan jou voor om de definitieve keuze te maken.

Stap 3: Basislaag aanbrengen

We brengen de marmerkleurige basislaag aan op het oppervlak. Dit kan gaan van een traditionele lichtgrijze of lichte crèmekleur van Carrara marmer zijn, tot rode of donkere graniettinten. Dit is afhankelijk van het type marmer dat je wilt imiteren.

Stap 4: Aders creëren

Met een fijne kwast of een penseel met fijne haartjes voegen we de aders toe. Hiervoor gebruiken we verschillende tinten verf om zo meer diepte en realisme te creëren, want natuursteen heeft ook uiteenlopende kleurschakeringen.

Stap 5: Vegen en blenden

We gaan nu letterlijk vegen met een dasborstel over de verf om de aders wat te laten vervagen en te laten blenden in de basislaag. Dit zorgt voor een meer natuurlijke look, want bij echt marmer liggen de aders uiteraard ook onder het stenen oppervlak.

Stap 6: Vernislaag aanbrengen

Eindigen doen we met een vernislaag om je marmerimitatie te beschermen en een glanzende afwerking te geven.

Marmer imitatietechniek

Interesse in imitatietechnieken voor jouw project? Wij helpen je graag!

Imitatietechnieken zijn dus een tot de verbeelding sprekende manier om wanden, muren, werkbladen een nieuw elan te kunnen geven. Ook voor technieken zoals meubels restaureren met milk paint of voor mortex of microtopping is dit een waardig alternatief. 

Wil je graag meer weten over deze of andere technieken of wil je jouw project aan ons voorleggen? Contacteer ons vrijblijvend of maak een afspraak in ons atelier.

Stuur een bericht

Vul onderstaande formulier in,
we contacteren je binnen de 48u

  Onze gegevens:

  • Lilsedijk 29C 2340 Beerse (Atelier)
  • Graatakker 84, 2300 Turnhout (Maatschappelijke zetel)

  BTW:

  BE0777.722.838

  Route naar ons atelier:

  Vaak gestelde vragen over marmerimitaties

  Kan je marmerimitatie schilderen op meubels?

  Ja, marmerimitatie schilderen kan ook worden toegepast op meubels, waardoor ze een luxe uitstraling krijgen.

  Welke kleuren kan je gebruiken voor marmerimitatie?

  We kunnen heel veel verschillende tinten verf gebruiken. Dat is volledig afhankelijk van het type marmer dat je wilt imiteren, maar we zien dat lichte grijstinten en crèmekleuren wel het meest populair zijn.

  Hoe lang moet de verf drogen?

  De droogtijd varieert afhankelijk van de gebruikte verf en de omgevingsomstandigheden, maar het duurt meestal enkele uren tot een dag.

  Kan je marmerimitatie op alle wanden of muren aanbrengen?

  Ja, we kunnen in principe marmerimitatie schilderen op elke gladde muur. Uiteraard moeten we wel de nodige voorbereidingen treffen voordat we kunnen beginnen met schilderen, net zoals bij andere schilderwerken.