Trompe-l’oeil in jouw interieur? Inspiratie

imitatietechnieken-marmerschilderen-rode-marmerblad

Trompe-l’oeil, letterlijk vertaald als “het oog misleiden” is niks nieuws als integratie voor het interieur. Denk maar aan de imitatietechnieken zoals marmerimitatie en diverse technieken voor meubelveroudering. In dit artikel duiken we in het rijk van Trompe-l’oeil voor interieur, we bekijken enkele technieken en hoe je het kunt gebruiken om je leefruimtes te transformeren.

 

Of je nu op zoek bent naar diepte, speelsheid, of een vleugje elegantie voor je huis, Trompe-l’oeil biedt eindeloze mogelijkheden in je interieur. Lees met ons mee terwijl we een aantal verbluffende ideeën onthullen om je interieur te verfraaien met charme en karakter.

imitatietechnieken-marmerschilderen-rode-marmerblad

Trompe-l’oeil is eigenlijk een verzamelnaam voor een kransje decoratieve technieken die de bedoeling hebben om een soort optische illusie te creëren. Trompe-l’oeil is de letterlijke uiting van “dit is niet wat het lijkt”.

 

Van imitatie tot illusionele elementen schilderen

Als je nu denkt aan strategisch geplaatste muurschilderingen die bijvoorbeeld een vals raam voorstellen, dan zit je al aan de meer verregaande voorbeelden. Het kan ook subtieler. Trompe-l’oeil kan ook staan voor kleuren en technieken die bijvoorbeeld een kamer meer spatieus laten ogen of een gevoel van luchtigheid toevoegen. Denk daarbij aan de truc van licht gekleurde plafonds en wanden die meer hoogte en diepte kunnen simuleren.

Toilethal in roze microcement

De meest voorkomende voorbeelden van Trompe-l’oeil vind je bij onze imitatietechnieken.

Zo gebruiken we bijvoorbeeld craqueleren en Milk Paint om houten meubels bij restauraties opzettelijk een oude vintage look te geven. Dat terwijl het stuk eigenlijk nog zo oud niet is.

Verder is er ook de techniek van het marmerimitatie schilderen. Waarbij we bijvoorbeeld een lavabo zodanig beschilderen dat het op echt marmer lijkt zoals in het voorbeeld dat je reeds tegenkwam.

Ook houten oppervlakken kunnen we trouwens imiteren, zie bijvoorbeeld op onderstaande foto. Nee, dat is absoluut geen echt hout.

Imitatietechnieken hout

Spectaculairder zijn dan weer de illusionele elementen die een ruimte kunnen verrijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toevoegen van een landschap op een badkamerwand om zo meer een spa-gevoel te geven. Of je kan ook spelen met 3D-effecten of een abstracte compositie gaan maken in je interieur.

Breid de betovering van Trompe-l’oeil voor interieur uit naar je buitenruimtes, waarbij de grenzen tussen binnen en buiten worden vervaagd. Van nep-ramen die uitkijken op idyllische uitzichten tot trompe-l’oeil-pergola’s die je tuinoase omlijsten, vul je buitenverblijf met artistieke allure.

Waar we tegenwoordig ook fan van zijn is het experimenteren met acid stains. Zo proberen we bijvoorbeeld een roestig effect te creëren met een unieke microtopping. Het resultaat lijkt op echt metaal, maar dan op betonnen oppervlakken toegepast.

Ook het gebruik van koude vloeibare metalen kan ons helpen om in sommige projecten een Trompe-l’oeil element aan te brengen. Met dit edelmetaalpoeder kunnen we hele oppervlakken er als metalen wanden laten uitzien. Ook met oxidatie-effect, gechromeerd, glanzend en meer.

Acid Stain
Koude vloeibare metalen Purometallo

Trompe-l’oeil biedt dus heel wat mogelijkheden om een uniek en creatief interieurproject bij jou te realiseren. Wij bij Artisan helpen je daar vanuit onze passie en vakkennis graag bij.

Wil je graag meer weten over onze interieurtechnieken of graag een samenwerking aangaan voor jouw project? Contacteer ons vrijblijvend of maak een afspraak in ons atelier.

Stuur een bericht

Vul onderstaande formulier in,
we contacteren je binnen de 48u

  Onze gegevens:

  • Lilsedijk 29C 2340 Beerse (Atelier)
  • Graatakker 84, 2300 Turnhout (Maatschappelijke zetel)

  BTW:

  BE0777.722.838

  Route naar ons atelier: